!!POZOR!! ZMĚNA OTEVÍRACÍ DOBY kamenného obchůdku DŮM SVÍČEK v Oticích u Opavy na adrese K Rybníčkům 19: PO-PÁ 9:00-17:00 Soboty budou otevřeny zase od dubna.

UŽIJTE SI SVÍČKU NAPLNO


JCANDLES: PRAKTICKÉ RADY


 

JAK SI UŽÍT SVÍČKU NAPLNO?

 
Svíčky už vyrábíme několik let, takže za tu dobu toho o nich leccos víme a velmi rádi se s Vámi podělíme o naše znalosti. Proto jsme pro Vás připravili tento článek, kde naleznete 17 praktických rad, jak pečovat o svíčku tak, aby Vám přinášela jenom radost, a to co možná nejdéle.

 

1.
Chraňte svíčku před průvanem. Otevřená okna nebo dveře mohou narušit celý proces hoření a svíčka tak může začít stékat, kouřit nebo se vypálit pouze na jedné straně, což výrazně sníží její celkovou dobu hoření.

 

2.
Udržujte knot zkrácený na délku 5 - 10 mm, a to i před prvním zapálením. Příliš dlouhý knot může být příčinou toho, že svíčka začne vydávat kouř. Pokud se tedy kouř objeví nebo uvidíte na konci knotu černou “houbičku“ uhaste plamen, zastřihněte knot a svíčka se může opět zapálit.

 

3.
Na druhou stranu také příliš nízký knot může způsobovat problémy, protože se začne ve vosku “topit“. V případě, že máte u svíčky nízký knot, svíčku uhaste a například papírovým ubrouskem nebo třeba dřívkem od nanuku odstraňte část vosku kolem knotu tak, aby se jeho délka vrátila na optimální velikost.

 

4.
Knot by měl být vždy ve středu svíčky, aby se zajistilo rovnoměrné hoření. V případě, že svíčka hoří nerovnoměrně, ohněte knot pomoci kovového nástroje (např. nožíkem) opatrně na druhou stranu, aby tak došlo k jeho vyrovnání na střed svíčky.

 

5.
Ujistěte se, že okraj svíčky není příliš vysoký. Pokud je okraj vyšší než 1 cm má knot nedostatek kyslíku. V případě potřeby můžete oříznout okraje ostrým nožem nebo nůžkami.

 

6.
Pokud si chcete zapálit více svíček najednou, tak je umístěte ve vzdálenosti nejméně 10 cm od sebe. Svíčky, které jsou u sebe příliš blízko, se mohou působením tepla začít nepřirozeně roztékat.

 

7.
Nikdy nepokládejte svíčky na nerovný nebo hořlavý povrch, ani v blízkosti hořlavých materiálů, jako jsou třeba záclony.

 

8.
Nikdy nenechávejte svíčky na přímém slunečním světle, ve vyhřátém autě, na zapnutém topení, vyhřátém krbu nebo na dalších zdrojích tepla (např. elektronika). Zabráníte tak deformování svíčky, což by mohlo mít za následek horší kvalitu i dobu jejího hoření.

 

9.
Nikdy nehaste svíčku vodou a stejně tak nepřidávejte vodu, nebo olej do vosku. Voda ve spojení s voskem prská a horký vosk Vám může způsobit nepříjemné popálení. Příliš se nedoporučuje ani sfouknutí plamene ústy. Nejvhodnějším způsobem uhašení svíčky je proto zamezení přístupu kyslíku (např. pomocí kovového zhášedla, pokličkou), kdy se svíčka sama uhasí.

 

10.
Svíčku zapalujte alespoň na tak dlouho, aby se horní vrstva vosku rozpustila rovnoměrně až k okraji sklenice a bylo vytvořeno tzv. voskové jezírko. Předejde se tak vytváření voskové prohlubně, která by měla za následek zkrácení celkové doby hoření.

 

11.
Pokud se stane, že Vám horký vosk ukápne na nábytek. Nechte vosk vychladnout, vzniklou krustu jemně odloupněte nehtem. Rostlinné měkké vosky setřete navlhčeným ubrouskem.

 

12.
Nikdy nenechávejte svíčku bez dozoru dospělé osoby a pro jistotu ji vždy při odchodu z místnosti uhaste. Ujistěte se, že na svíčku nedosáhnou děti nebo domácí zvířata.

 

13.
Nedoporučujeme vkládat palmové svíčky do jakýchkoliv svícnů. Svícen zadržuje teplo a svíčka by se mohla roztéct. Palmovou svíčku umístěte vždy na nějaký podtácek.

 

14.
Některé druhy svíček (např. votivní) se po zapálení začnou zcela přirozeně roztékat, proto na každou svíčku používejte vhodný svícen, kalíšek nebo aspoň podložku.

 

15.
Zašpiněné skleničky jdou nádherně přeleštit navlhčeným ubrouskem.

 

16.
Dřevěný knot WOOD WICK udržujte na délku 5 - 10 mm. Příliš dlouhý knot může být příčinou toho, že svíčka začne vydávat kouř. Čím máte kratší knot tím vytváříte intenzivnější efekt praskajícího dřeva.

 

17.
Měkké rostlinné vosky , které Vám zbydou třeba ze skleniček WOOD WICK, můžete roztavit a nalít do čajových kalíšků, tím si vytvoříte další svíčky :-)

 

PLOHLÉDNOUT 

 

JCandles- bílá lucerna

 

 

 

150895

 

 

 

JCandles zahradní lucerna hnědá

 

JCandles lucerna u moře 

 

 

Uložit

Uložit