!!POZOR!! ZMĚNA OTEVÍRACÍ DOBY kamenného obchůdku DŮM SVÍČEK v Oticích u Opavy na adrese K Rybníčkům 19: PO-PÁ 9:00-17:00 Soboty budou otevřeny zase od dubna.

JAK SE ZBAVIT OTRAVNÝCH KOMÁRŮ?

repellent 

Známe to každý a během léta to zažíváme každý den. Kdykoliv si sedneme ven, ať už na dovolené, při grilování s přáteli nebo jen tak se sklenkou vína, dřív nebo později to přijde. Komár. S charakteristickým pískotem nám přistane na těle s touhou ochutnat naši krev. V lepším případě se stihneme ohnat, v tom horším jsme obdarováni svědivým a zarudlým kousancem. Ačkoliv i to není nejhorší varianta, protože naši milí komáři mohou být také přenašeči nebezpečné lymské boreliózy, infekční nemoci postihující zejména nervový a kardiovaskulární systém. Naskýtá se tedy otázka, jak se před útoky nenasytných krvesajů bránit?

NEW-PALLETE_PILIŘ_S_NALEPKOU__0000s_0001_MOSQUITO-REPELLENT_skomarem_PLAMEN

RADY NAŠICH BABIČEK

Už naše babičky znaly způsoby, jak se chránit před dotěrným hmyzem a jedním z nich je tzv. domácí repelent. Jeho základem je rozmarýn, který se vloží do sáčku, přelije se horkou vodou a louhuje se, dokud nevychladne. Poté se přidá lžíce vinného octu a vzniklý roztok je poté možné vetřít na kůži, případně na oblečení. Naproti tomu babičky z Polska používaly radši karafiát, který se zalil horkou vodou a nechal se přes den vylouhovat a následně se scedil. Jako repelent se může použít také obyčejná francovka (tzn. lihový bylinný roztok), do kterého se přidá hřebíček a v uzavřené nádobě se nechá týden louhovat.

 

VĚDECKÉ POZNATKY

Problematikou účinných ochran proti bodavému hmyzu se pochopitelně zabývají také vědci, kteří provedli velké množství výzkumů a objevili hned několik ochranných látek. Jedná se například o sójový olej, který kromě odpuzujících účinků, také zvláčňuje pleť a zpomaluje růst chloupků. Jiný vědecký tým zase objevil, že účinným repelentem může být esenciální olej z byliny známé jako Šanta kočičí. V Indii se hojně využívá tzv. nimbový olej ze Zederachu indického. Najdou se také vědci, kteří tvrdí, že proti komárům zabírá skořice, máta nebo česnek.

DNEŠNÍ TRENDY

Moderní doba však nabízí i mnohem elegantnější způsoby ochrany před hmyzem, než je konzumace syrového česneku. Velmi příjemným řešením je použití repelentních svíček s vůní Citronely.

Citronela, známá též jako Citrónová tráva (ovšem botanici ji nazývají jako Voňatku citrónovou), je tropická rostlina původem z jihovýchodní Asie, která je charakteristická svými mohutnými trsy, které jsou složeny z dlouhých, tenkých listů.  Její využití je opravdu bohaté, může se používat v gastronomii jako dochucovadlo pokrmů nebo jako čaj a v kosmetickém průmyslu je přidávána do parfémů, koupelových solí nebo masážních prostředků. Nejvíce je využívána v lékařství, protože je účinná proti nemocem jako je malárie, blahodárně působí na žaludek, ledviny nebo močový měchýř a pomáhá snižovat horečku nebo vysoký krevní tlak.

Pro nás je však podstatné, že esenciální olej, který se získává z listů a stébel citronely je obecně považován za jeden z nejúčinnějších odpuzovačů hmyzu.  Obsahuje totiž citronelové silice, které mají díky své silně charakteristické, antiseptické vůni repelentní účinky, což komáry od dalších útoků na Vaši kůži spolehlivě odradí.

Citronelovou silici můžete najít v repelentních svíčkách, vonných voscích nebo vonných olejích. Názory na vůni citronely se různí, buďto ji milujete nebo ji zkrátka nemusíte. Pokud patříte spíše do skupiny, která čisté vůni citronely příliš neholduje, existují i další varianty, kde citronelu doplňuje lehká vůně aloe vera, černého hroznu, meduňky, opia, či zeleného čaje, které vytváří jemnější vůni pro vás, nikoli pro komáry.

 

ikonka-vůně_citronella-anti-tobacco ikonka-vůně_citronella-black-grapes ikonka-vůně_citronella_green-tea ikonka-vůně_citrtronella-opium ikonka-vůně_mosquito-repellent

 

 

Krásné léto

Tým JCandles