Péče o svíčku

pexels-thevibrantmachine-3066868 

Naučte se správně pečovat o svou svíčku, aby správně hořela a vy jste si užili její voňové chvíle až do konce.

 

 

! Chraňte svíčku před průvanem. Otevřená okna nebo dveře mohou narušit celý proces hoření a svíčka tak může začít stékat, kouřit nebo se vypálit pouze na jedné straně, což výrazně sníží její celkovou dobu hoření.

 


! Udržujte délku knotu na 5 - 10 mm. Pokud je knot přílíš dlouhý svíčka má tendenci vydávat kouř. V tom případě plamen svíčky uhašte, knot ustřihněte a pak opět můžete svíčku zapálit. 

! Naopak pokud je knot příliš nízký začne se ve vosku topit. V tomto případě, svíčku uhaste a papírovým ubrouskem nebo dřívkem od nanuku odstraňte vosk okolo knotu, tak aby jeho délka měla optimální velikost.

 


 
! Knot by měl být vždy ve středu svíčky, aby se zajistilo rovnoměrné hoření. V případě, že svíčka hoří nerovnoměrně, ohněte knot pomoci kovového nástroje (např. nožíkem) opatrně na druhou stranu, aby tak došlo k jeho vyrovnání na střed svíčky.
 
 


! Svíčku zapalujte alespoň na tak dlouho, aby se horní vrstva vosku rozpustila rovnoměrně až k okraji sklenice a bylo vytvořeno tzv. voskové jezírko. Předejde se tak vytváření voskové prohlubně, která by měla za následek zkrácení celkové doby hoření.
 
 


! Nenechávejte svíčky na přímém slunečním světle, ve vyhřátém autě, na zapnutém topení, vyhřátém krbu nebo na dalších zdrojích tepla (např. elektronika). Zabráníte tak deformování svíčky, což by mohlo mít za následek horší kvalitu i dobu jejího hoření.
 
 
! Nikdy nehaste svíčku vodou a stejně tak nepřidávejte vodu, nebo olej do vosku. Voda ve spojení s voskem prská a horký vosk Vám může způsobit nepříjemné popálení! Příliš se nedoporučuje ani sfouknutí plamene ústy. Nejvhodnějším způsobem uhašení svíčky je proto zamezení přístupu kyslíku (např. pomocí kovového zhášedla, pokličkou), kdy se svíčka sama uhasí.
 



! Pokud dojde k tomu, že Vám horký vosk ukápne na nábytek. Nechte vosk vychladnout, vzniklou krustu jemně odloupněte nehtem. Rostlinné měkké vosky setřete navlhčeným ubrouskem.